Туристичний бізнес під час пандемії COVID-19: світовий та український досвід

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7603.3.2.2020.221278

Ключові слова:

туристичний бізнес, пандемія COVID-19, локдаун, інноваційні туристичні продукти, готельно-ресторанна справа, тревел-шеймінг, воркейшн, стейкейшн, мультикулінарні ресторанні заклади

Анотація

Стає все більш очевидним, що туризм – один з найбільш постраждалих від пандемії COVID-19 секторів економіки. Незважаючи на те, що напрямки подорожей під час пандемії суттєво змінилися та скоротилися, туристичний бізнес в Україні й у багатьох країнах-лідерах туризму шукає вихід зі скрутного становища, будь-які можливості відновитися та запропонувати подорожувальникам інноваційні туристичні продукти. За 9 місяців поширення пандемії коронавірусу та введення локдауну в більшості туристичних дестинацій туристичний бізнес винайшов нові форми забезпечення потреб подорожувальників, розробив і впровадив інноваційні туристичні продукти та маркетингові інструменти. Водночас у період дії локдауну та пандемічних обмежень у сфері обслуговування готельно-ресторанний бізнес і сфера розваг в Україні шукає та знаходить шляхи уникнення зазначених обмежень.

Біографії авторів

Ihor Smyrnov, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Доктор географічних наук, професор

Olha Liubitseva, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Доктор географічних наук, професор

Посилання

Drannik, A. (2020, November 20). Teatry v kvartirakh i vecherinki na stroikakh [ Theaters in apartments and parties on construction sites]. Vesti, p. 5 [in Russian].

Kas'yanova, I. (2020, August 6). Tainoe logovo vlasti [Secret lair of power]. Vesti, p. 14 [in Russian].

Michkovskaya, N. (2020, August 6–13). V karantin kafe i restorany stali udobnymi ''kozlami otpushcheniya'' [ In quarantine, cafes and restaurants have become convenient scapegoats]. KP v Ukraine, p. 7 [in Russian].

Milinevskii, N. (2020, July 28). Skoro uvidim val zakrytii restoranov [We'll see a rampant of restaurant closings soon]. Vesti, p. 10 [in Russian].

Savina, I. (2020a, December 8). Puteshestvie – 2021: chto vazhno znat [Travel 2021: what is important to know]. Vesti, p. 8 [in Russian].

Savina, I. (2020b, December 3). Slovar puteshestvennika vremen pandemii [Pandemic Traveler’s Dictionary]. Vesti, p. 11 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-28

Як цитувати

Smyrnov, I., & Liubitseva, O. (2020). Туристичний бізнес під час пандемії COVID-19: світовий та український досвід. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Туризм, 3(2), 196–208. https://doi.org/10.31866/2616-7603.3.2.2020.221278

Номер

Розділ

ТУРИСТИЧНИЙ БІЗНЕС ТА ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ В ТУРИЗМІ